top of page

Cum să ne controlăm emoțiile și disciplinăm mintea?

  • loreme7
  • 26 mai 2022
  • 2 min de citit

Să recunoaștem: cu toții am trecut prin ceva neprevăzut și ne-am confruntat la un moment dat cu o imensă perturbare emoțională. Ceea ce se întâmplă în creier, este că acesta încetează să ne ajute în reglarea emoțiilor atunci când totul „pare să se destrame”. Deci, ce este de făcut? Cedăm ideii de consternare sau învațam cum să depășim acele sentimente de neputință și să ieșim mai puternici? Alegerea este a noastră. Să ne gestionăm emoțiile ajută întotdeauna.

Întrebarea este: CUM?

1. Trăiti în momentul prezent

În loc să cautați modalități de a răspunde la o situație aparent tulburătoare, învatati să vă concentrați asupra corpului. Cum va face să va simțiti situația respectivă? Simțiti că mâinile vi se încălzesc? Simțiti că va tremură picioarele? Cât de repede respirați? Toate aceste lucruri vă vor permite să nu fiți reactiv ci focusat pe ceea ce se întâmplă cu sine. Când ajungem să ne cunoaștem cu adevărat, chiar și în vremuri de încercare, învatam să ne reglăm și emoțiile mai bine.


2. Învațati să vă acordați spațiu

Amintiți-vă întotdeauna că există un spațiu între stimul și răspuns. Aveți toată autoritatea de a ocupa acest spațiu și de a lua decizii conștiente despre cum să reacționati la acel stimul. Cu cât aveți mai multe emoții, cu atât mai multe probleme veți avea. Așadar, ori de câte ori există o situație dificilă, folosiți-vă de un moment de pauză pentru a va adună gândurile. Folosiți acest timp pentru a pune întrebări raționale: Acționez din impuls? Ce încearcă să-mi spună situația? Ce pot face pentru mine sau pentru cei dragi în situații mai rele?


3. Învațati tehnici de ancorare

Tehnicile de ancorare ajută întotdeauna când există prea multă suprasolicitare senzorială sau când situația ne afectează prea mult. Când raționalizarea nu este convenabilă de folosit, puteți învăța cum să luați o pauză mentală. În loc să folosiți acea pauză pentru a lua decizii raționale, vă concentrați mintea asupra lucrurilor din prezent. De exemplu, puteți să va gânditi la toate obiectele care au o anumită culoare în camera în care va aflați. Ați putea deasemenea să începeti să calculați suma anumitor numere. Orice va ajută să va ofere o pauză mentală și un focus pe prezent, poate fi de ajutor.


Sfat: Amintiți-vă că tehnica de ancorare este ultima soluție și trebuie să aplicați mai întâi celelalte două tehnici pentru a va regla emoțiile și disciplina mintea. Tehnică de ancorare este de obicei utilă pentru persoanele cu probleme emoționale severe sau anxietate.


În concluzie

Acestea sunt câteva tehnici pe care le puteți practica în viața de zi cu zi pentru a obține rezultatele dorite. Amintiți-vă că s-ar putea să nu fie în mâinile dumneavoastră să preluați controlul unei situații. Cu toate acestea, este întotdeauna în mâinile dvs. să alegeți cum reacționati la o situație. A învăța să ne reglăm emoțiile și să ne disciplinăm mintea este primul și cel mai important lucru pe care putem să-l facem.

Comments


bottom of page